Aktualności

Wyjątkowe kawy Arcaffe w Coffee Trader!
31.05.2013 - 14:02
Wyjątkowe kawy Arcaffe w Coffee Trader! Do oferty dodaliśmy produkty kolejnej włoskiej palarni kawy Arcaffè.
Wielki powrót ILLY!
28.05.2013 - 13:38
Wielki powrót ILLY! Po dłuższej przerwie kawy ze świetnej włoskiej palarnii ILLY wracają do oferty Coffee...

Newsletter

+48 669 485 005

Kawa Johan & Nyström



Johan & Nyström

Johan & Nyström
Szwedzka palarnia najświeższej kawy. Choć powstała w listopadzie 2004 roku przez grupę przyjaciół - entuzjastów kawy, to wciąż stawiana jest jako „przybysz” na tradycyjnej szwedzkiej scenie kawy.

Jako pasjonaci kawy wyruszyli do zmiany kultury szwedzkiej kawy, aby przełamać anonimowość ziarna i promować umiejętności oraz rzemiosło, aby kawa była dobra. Przepis na sukces nie jest tajemnicą. Palenie jest bardziej ekskluzywne, smaczniejsze, szybsze. Kawa jest bardziej organiczna a handel bardziej sprawiedliwy.

W razie zainteresowania ofertą kaw Johan & Nyström zapraszamy do kontaktu:

E-mail: biuro@coffeetrader.pl
Tel. : 669 485 005

Johan & Nyström - Jamaica Blue Mountain

Johan & Nyström - Jamaica Blue Mountain
Jedna z najbardziej ekskluzywnych kaw świata, której drzewa rosną w doskonałych warunkach w jamajskich górach Błękitnych na wysokościach do 2300 metrów.

Od 1890 roku koneserzy kawowi z całego świata gonią za tą wyjątkową kawą dla doskonałej równowagi między miękką kwasowością i harmonijną pełnią konsystencji doświadczeń smakowych. Bardzo lekka i łagodna kawa, która jest uosobieniem szyku i elegancji.

Johan & Nyström - Yard Dog

Johan & Nyström - Yard Dog
Zadbana i umieszczona wśród łask, ale z czasem zapomniana kawa. To jest los wielu odmian kaw na świecie. Jednak niektóre regiony się naprawdę wyjątkowe i inne, co zmusiło palarnię Johan & Nyström do opracowania kawy innej o odrębnym charakterze.

To "Yard Dog" - porzucony pies świata kawy. W naszym espresso "Yard Dog" mamy starannie wyselekcjonowane ziarna od zaułków kawowej społeczności. Ziarno pochodzi z zapomnianych obszarów Boliwii, Brazylii, Indonezji, Etiopii i bóg wie gdzie jeszcze. Ale podjęliśmy się z delikatną miłością i opieką, aby pozostawić ich niepowtarzalny charakter, aby błyszczały w espresso, by nie można było ich zignorować, nie można nie kochać.

Johan & Nyström - Espresso 5 Estate Organic

Johan & Nyström - Espresso 5 Estate Organic
Te syropowate espresso pełne owocowej słodyczy jest naszym oczkiem w głowie od 2006 roku. To jest wynik łącznenia wszystkiej wiedzy jaką posiadamy w sztuce budowania espresso. Mieszanka zawsze wywodzi się z pięciu różnych gospodarstw, pochodzących bezpośrednio od rolników, którzy są naszymi najbliższymi współpracownikami.

Gospodarstwa niekiedy są jednak różne, ale rezultat jest ten sam. Dumnie owocowe espresso o średniej kwasowości, miękkim body i niekwestionowaną równowagą. W ramach naszej pracy z rozszerzonym środowiskiem możemy się skupić na rozwijaniu relacji z gospodarstwami ekologicznymi, jesteśmy dumni, że Espresso 5 estate jest w 100% ekologiczny i certyfikowany.

Johan & Nyström - Kenya AA Tegu

Johan & Nyström - Kenya AA Tegu
Fabryka Tegu znajduje się tuż obok rzeki Tana, w centralnej Kenii. Ma bogate w składniki mineralne, wulkaniczne gleby gdzie rolnicy uprawiają ziarna arabici odmiany SL28 i SL34, które następnie zbiera się ręcznie, sortuje i przesyła do stacji mycia.

W 2005 Tegu połączyło się z Karogoto i Ngunguru, tworząc Tekangu Farmers Cooperative. Od tego czasu połączenie to spotyka się z dużym sukcesem i Tegu stoi rok po roku coraz wyżej z wysokiej jakości kawą. Ta część pochodzi ze zbiorów z 18. tygodnia. Okrągły i słodki smak, łatwy charakter z nutą kwiatów i lemoniady.

Rodzaj ziaren: SL28 i SL34
Pochodzenie: Kenia
Proces: P
płukany / myty

Johan & Nyström - Sumatra Gayo Mountain

Johan & Nyström - Sumatra Gayo Mountain
Sumatra Gayo Mountain pochodzi z prowincji Ache na najbardziej północnym krańcu Sumatry. Wszystka kawa jest uprawiana bez użycia środków chemicznych i aż do wysokości 2000 metrów nad poziomem morza.

Po zbiorze dojrzałych jagód miąższ owoców jest zdzierany. Można to zrobić bezpośrednio przez rolnika na domowej roboty maszynach często składających się z kawałków metalu z recyklingu z części rowerowych. Następnie jest noc fermentacji w plastikowych torebkach tkanin zanim ziarna zostaną zabrane do suszenia na słońcu.

Proces ten daje kawę, która jest łączona z najlepszej umytej Gayo i tradycyjnej Sumatra Lintung lub Mandheling. Produkuje się kawy z charakterem, który idzie z aromatu trawiastego po ostry, ale zawsze miękkie i pełne niezwykłych doświadczeń. Body tej kawy jest DUŻE i tojest to, co daje Gayo (lub Acehkaffe) i dzięki temu kawa ma wyjątkowy status na rynku światowym.

Ta kawa jest produkowana przez Permata Gayo Cooperative. Obecnie spółdzielnia ma 394 członków a w 567 chce dołączyć. Rozpoczęto w 2005 roku z 50 członkami, którzy wrócili po wojnie domowej. W 2007 co-op otrzymało swoje organiczne certyfikaty i a certyfikat Faritrade w roku 2008. Powierzchnia całkowita podwójnie kwalifikowanej kawy jest to 700 ha.