Aktualności

Wyjątkowe kawy Arcaffe w Coffee Trader!
31.05.2013 - 14:02
Wyjątkowe kawy Arcaffe w Coffee Trader! Do oferty dodaliśmy produkty kolejnej włoskiej palarni kawy Arcaffè.
Wielki powrót ILLY!
28.05.2013 - 13:38
Wielki powrót ILLY! Po dłuższej przerwie kawy ze świetnej włoskiej palarnii ILLY wracają do oferty Coffee...

Newsletter

+48 669 485 005

Kawa Sumatra Gayo Mountain



Johan & Nyström - Sumatra Gayo Mountain

Johan & Nyström - Sumatra Gayo Mountain

Sumatra Gayo Mountain pochodzi z prowincji Ache na najbardziej północnym krańcu Sumatry. Wszystka kawa jest uprawiana bez użycia środków chemicznych i aż do wysokości 2000 metrów nad poziomem morza.

Po zbiorze dojrzałych jagód miąższ owoców jest zdzierany. Można to zrobić bezpośrednio przez rolnika na domowej roboty maszynach często składających się z kawałków metalu z recyklingu z części rowerowych. Następnie jest noc fermentacji w plastikowych torebkach tkanin zanim ziarna zostaną zabrane do suszenia na słońcu.

Proces ten daje kawę, która jest łączona z najlepszej umytej Gayo i tradycyjnej Sumatra Lintung lub Mandheling. Produkuje się kawy z charakterem, który idzie z aromatu trawiastego po ostry, ale zawsze miękkie i pełne niezwykłych doświadczeń. Body tej kawy jest DUŻE i tojest to, co daje Gayo (lub Acehkaffe) i dzięki temu kawa ma wyjątkowy status na rynku światowym.

Ta kawa jest produkowana przez Permata Gayo Cooperative. Obecnie spółdzielnia ma 394 członków a w 567 chce dołączyć. Rozpoczęto w 2005 roku z 50 członkami, którzy wrócili po wojnie domowej. W 2007 co-op otrzymało swoje organiczne certyfikaty i a certyfikat Faritrade w roku 2008. Powierzchnia całkowita podwójnie kwalifikowanej kawy jest to 700 ha.


Etyczny mix rolników w Aceh jest około 40% rodowitych Gayo, 20% z wybrzeża Aceh i dalsze 40% z Java (którzy przybyli wiele pokoleń temu do pracy na holenderskich plantacjach kawy). Większość rolników posiada nacisk na uprawę kawy, ale również uprawiają inne rośliny (głównie warzywa). Klimat jest wilgotny z krótkim sezonem suchym. Kawa jest zbierana 6-8 miesięcy w roku, od października do czerwca.

Pochodzenie: Indonesien
Region: Aceh
Producent: Permata Gayo Cooperative
Wysokość: 1300 m
Odmiana: Caturra, Ateng, Jember Typica
Proces: naturalnie przetwarzany